Siirry suoraan sivusisältöön
Etusivu / Reitit / Viipuri

Viipuri

Viipurin kaupunki sijaitsee Suomenlahteen avautuvan Viipurinlahden perukassa, Saimaan kanavan eteläpäässä. Kaupunkia halkoo kaksi salmea, idässä Linnansalmi ja lännessä Kivisillansalmi.

Linnansalmen kalliosaarella on Viipurin hallitsevin nähtävyys, Viipurin linna, joka perustettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1293. Tänään linna toimii museona.

Linnasalmen länsipuolella olevalla Linnasaarella, sijaitsee kuuluisa Monreposin puisto, ja Linnasalmen itäpuolella olevalla niemellä on Viipurin vanha keskusta, josta löytyy useita satoja vuosia vanhaa arkkitehtuuria.

Vanhaa Viipuria on restaroitu ahkerasti, ja myös suomalaiset ovat osallistuneet vapaaehtoisvoimin Monreposin puiston, linnan ja Alvar Aallon Viipuriin suunnitteleman kirjastotalon kunnostamiseen. Paljon on vielä tekemättä, ja niin kunnostustyöt jatkuvat eri puolilla kaupunkia.

Viipurin historia on pitkä ja värikäs. Suomen itsenäisyyden aikaan Viipuri oli kansainvälinen, vireä kulttuuri- ja varuskuntakaupunki, väkiluvultaan toiseksi suurin (lähes 85 000 asukasta vuonna 1937) ja kauppakaupunkina Suomen vilkkain.

Tänäänkin Viipuri tarjoaa kulttuuria ja tapahtumia, sekä hurmaavia putiikkeja ja tavarataloja, joissa ostoksia voi tehdä edullisesti. Lisäksi tarjolla on historiallisia nähtävyyksiä, idyllisiä kahviloita ja ravintoloita, joista kuuluisin on Kustaa Vaasan rakennuttamassa Pyöreässä Tornissa.
Linkit:

Viipuri
Wikipedia - Viipuri
Viipuri-keskus
Vanha Viipuri