Siirry suoraan sivusisältöön
Etusivu / Reitit / Saimaan kanava

Saimaan kanava

Saimaan kanava on Saimaan vesistöalueen Lappeenrannasta Viipurin kautta Suomenlahteen yhdistävä vesistöreitti, jonka kokonaispituus on 43 km ja kokonaisputous Saimaalta Suomenlahdelle keskimäärin 75,7 m. Kanava on porrastettu kahdeksalla sululla, ja kanavan ylitse johtaa seitsemän avattavaa ja kuusi kiinteää siltaa.

Kanavayhteyttä Saimaan järvialueen ja meren välille oli yritetty saada jo 1500-luvun alussa, mutta ensimmäisen Saimaan kanavan rakentaminen alkoi vasta 1845, ja se oli aikanaan suurin Suomessa toteutettu rakennustyömaa. Vuonna 1856 käyttöön vihitty kanava ylitti siihen kohdistetut odotukset ja siitä tuli heti turistinähtävyys.

Vilkkaan liikenteen takia kanavan kapasiteetin rajat alkoivat tulla 1900-luvulla vastaan. Huippuvuonna 1923 kanavan läpi kulki 13 000 alusta ja yli miljoona tonnia tavaraa. Vuonna 1927 alkaneen toisen rakennusvaiheen keskeytti sota. Kolmas rakennusvaihe alkoi 1963, kun kanavaa oli laajennettava laivakokojen suurentumisen takia. Nykyisin käytössä olevan kanava vihittiin käyttöön 5. elokuuta 1968.

Linkit:

Merenkulkulaitois
Wikipedia - Saimaan kanava
Lappeenranta