Siirry suoraan sivusisältöön
Etusivu / Reitit / Konnuksen kanava

Konnuksen kanava

Noin 250 metriä pitkä Konnuksen kanava yhdistää Kallaveden ja Unnukan, ja sillä on yhteinen historia Taipaleen kanavan kanssa. Kanavat rakennettiin samoihin aikoihin Savonlinnan ja Kuopion välille, ja ne olivat ensimmäiset valtion rakennuttamat sulkukanavat Suomessa. Maailman pohjoisimpien sulkukanavien valmistumisella oli myös isänmaallista merkitystä; kuuluihan Suomi vielä tuolloin Venäjään.

Konnuksen ensimmäinen kanava rakennettiin vuosina 1836-41, toinen kanava 1865-68. Vuonna 1967 esiteltiin suunnitelma syväväylän rakentamiseksi Savonlinnan ja Kuopion välille. Konnuksen vanhaa kanavaa ei voitu hyödyntää uittokäytössä, ja vuosina 1917-19 rakennettu uittosulku oli liian hidas ajan vaatimuksiin nähden. Niinpä Konnukseen rakennettiin uusi sulku vuosina 1968-71.

Konnuksen kanava-alueella on nähtävissä vilkasliikenteisen uusimman kanavan lisäksi kaksi vanhaa kanavaa sekä rauhoitettu Konnuksen koski. Matkailijoita palvelevat ravintola, uittomuseo sekä kalastuspaikat laavuineen ja nuotiopaikkoineen. Konnuksen kanavakokonaisuus ilmentää monipuolisesti vesiliikenteen historiaa.

Linkit:

Merenkulkulaitos